ID-kaart


Täna jõustunud aktid

Prindi    I    Salvesta DOC failina    I    Tagasi
🔍
Sotsiaalministri 19. novembri 2013. a määruse nr 37 "Rahvusvahelise kaitse taotlejate majutuskeskuse sisekorraeeskiri" muutmine
Sotsiaalkaitseminister 16.04.2024 määrus number 17; jõustumiskuupäev 26.04.2024

redaktsioon 26.04.2024 [RT I, 23.04.2024, 1]

Sotsiaalministri 19. novembri 2013. a määruse nr 37 "Rahvusvahelise kaitse taotlejate majutuskeskuse sisekorraeeskiri" muutmine

Vastu võetud 16.04.2024 nr 17

Määrus kehtestatakse välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse § 32 lõike 8 alusel.

Sotsiaalministri 19. novembri 2013. a määruses nr 37 "Rahvusvahelise kaitse taotlejate majutuskeskuse sisekorraeeskiri" tehakse järgmised muudatused:

1) paragrahvi 1 tekst sõnastatakse järgmiselt:

"(1) Rahvusvahelise kaitse taotlejate majutuskeskuse sisekorraeeskiri (edaspidi majutuskeskuse sisekorraeeskiri) reguleerib rahvusvahelise kaitse taotlejate majutuskeskuses (edaspidi majutuskeskus) viibiva rahvusvahelise kaitse taotleja (edaspidi taotleja) ja rahvusvahelise kaitse saanud isiku (edaspidi kaitse saaja) suhteid majutuskeskusega ning kehtestab majutuskeskuse kodukorra.

(2) Majutuskeskuse sisekorraeeskirja kohaldatakse ka välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse § 32 lõike 11 alusel majutuskeskuses viibivale isikule.

(3) Majutuskeskuse juhataja või tema määratud töötaja tutvustab majutuskeskusesse saabunud täisealisele taotlejale ja majutuskeskuses viibivale kaitse saajale majutamise tingimusi ja korda ning majutuskeskuse sisekorraeeskirja temale arusaadavas keeles nii suuliselt kui kirjalikult ning võtab selle kohta isikult allkirja.

(4) Majutuskeskuses tulekahju märkamise või häirekellade käivitumise korral tuleb kõigil majutuskeskuses viibivatel isikutel kohe suunduda evakuatsiooniteed mööda väljapääsu poole. Tulekahju avastanud isik on kohustatud tulekahjust viivitamata teavitama häirekeskust hädaabinumbril 112 ja seejärel majutuskeskuse töötajat või turvatöötajat.

(5) Kõigist rikkumistest, mis on suunatud majutuskeskuses viibiva isiku või majutuskeskuse töötaja vastu või tekitavad majutuskeskusele varalist kahju, teavitab majutuskeskuse juhataja või tema määratud töötaja õiguskaitseorganeid.

(6) Lapse turvalisuse, eakohase kohtlemise ja heaolu tagamise eest vastutab tema vanem või eestkostja. Alla 7-aastased lapsed peavad olema majutuskeskuses vanema või tema määratud täiskasvanu järelevalve all.

(7) Majutuskeskuse siseruumides ja territooriumil viibivatel isikutel on keelatud teisi taotlejaid, kaitse saajaid ja isikuid, sealhulgas töötajaid filmida ja pildistada ning nende vestlusi salvestada, samuti avaldada neid materjale ilma teise isiku nõusolekuta.

(8) Majutuskeskuses ja selle territooriumil on keelatud olla alkoholi- või narkojoobes ning omada ja tarbida alkoholi ja alkoholi sisaldavaid aineid ja narkootilisi, psühhotroopseid ja muid uimastava või tugeva toimega aineid, välja arvatud isikule välja kirjutatud retseptiravimeid.";

2) määrust täiendatakse §-ga 11 järgmises sõnastuses:

"§ 11. Taotleja ja kaitse saaja isiklik toimik

(1) Majutuskeskusesse saabumisel taotleja ja kaitse saaja registreeritakse ning avatakse tema isiklik toimik, kuhu koondatakse isiku majutuskeskusesse vastuvõtmist ja seal viibimist puudutav dokumentatsioon majutuskeskuse teenuse osutamiseks.

(2) Isiklikku toimikusse koondatakse taotleja ja kaitse saaja kohta järgmised andmed:
1) isiku üldandmed – ees- ja perekonnanimi, isikukood, sugu, sünniaeg ja kontaktandmed;
2) isikuga kaasas oleva perekonnaliikme ees- ja perekonnanimi;
3) märge isiku ravimite vajaduse kohta (jah/ei);
4) isiku haridus, keelteoskus (keelte loetelu) ja kirjaoskus;
5) majutamise tingimuste ja korra ning majutuskeskuse sisekorraeeskirjaga tutvumise kinnitus;
6) isiku puhul öisel ajal majutuskeskusest eemalviibimise kohta esitatud taotlused;
7) märge isiku haavatavuse ja erivajaduse kohta, mis on oluline majutuskeskuse teenuse tagamisel (välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse § 151 lõike 1 kohaselt);
8) isikule välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse § 36 alusel makstud rahalise toetuse andmed;
9) muud elukorraldust puudutavad andmed.

(3) Isiklikku toimikut hoitakse viisil, millega tagatakse andmete ja dokumentide turvaline säilimine ning isikuandmete kaitse.

(4) Isiklikku toimikut säilitatakse isiku majutuskeskuses viibimise ajal.";

3) paragrahvi 2 tekst sõnastatakse järgmiselt:

"(1) Taotleja ja kaitse saaja majutatakse ühe- või mitmekohalisse eluruumi või muusse majutuseks kasutatavasse ruumi (edaspidi eluruum). Perekonnaliikmed majutatakse võimaluse korral ühte eluruumi.

(2) Ühte eluruumi ei majutata eri soost taotlejaid ega kaitse saajaid, kes ei ole ühe perekonna liikmed, välja arvatud juhul, kui taotlejad või kaitse saajad on selleks ise kirjalikult soovi avaldanud.

(3) Majutuskeskuse juhatajal ja tema määratud töötajal on õigus vajaduse korral majutuskeskuses viibivaid taotlejaid ja kaitse saajaid majutuskeskuses ümber paigutada. Taotleja ja kaitse saaja võib esitada kirjaliku taotluse eluruumi vahetamiseks koos põhjendusega majutuskeskuse juhatajale.

(4) Majutuskeskuse juhatajal ja tema määratud töötajal on õigus ohuolukorra või õnnetuse ennetamiseks või selle toimumise korral ja muul mõjuval põhjusel siseneda taotleja või kaitse saaja eluruumi tema juuresolekuta.

(5) Taotlejal ja kaitse saajal on keelatud siseneda teise taotleja või kaitse saaja eluruumi seal majutuva isiku nõusolekuta.

(6) Taotlejal ja kaitse saajal on keelatud öisel ajal (kell 22.00 kuni 6.00) häirida teisi majutuskeskuses viibijaid.";

4) paragrahvi 3 pealkiri sõnastatakse järgmiselt:

"§ 3. Õhtusel ajal majutuskeskuses kohaloleku registreerimise ja öisel ajal majutuskeskusest eemalviibimise kord";

5) paragrahvi 3 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:

"(1) Taotleja on kohustatud viibima majutuskeskuses öisel ajal (kell 22.00 kuni 6.00). Majutuskeskuses kohalolek tuleb registreerida vahemikus kell 21.00 kuni 22.00 majutuskeskuse töötaja või turvatöötaja juures.";

6) paragrahvi 3 lõiget 2 täiendatakse punktiga 4 järgmises sõnastuses:

"4) taotleja põhjendatud taotluse alusel, milles on märgitud tema kontaktandmed ja viibimiskoha aadress.";

7) paragrahvi 3 lõige 3 sõnastatakse järgmiselt:

"(3) Lõike 2 punktides 3 ja 4 nimetatud juhtudel esitab isik kirjaliku taotluse tööpäeval vähemalt 72 tundi enne planeeritud eemalviibimist majutuskeskuse juhatajale, kes otsustab loa andmise öisel ajal eemalviibimiseks.";

8) paragrahvi 5 lõige 7 tunnistatakse kehtetuks;

9) paragrahvi 5 lõiget 8 täiendatakse teise lausega järgmises sõnastuses:

"Arvuti esimesel kasutamisel tutvustatakse taotlejale ja kaitse saajale majutuskeskuses kehtivaid arvuti ja interneti turvalise kasutamise reegleid.";

10) paragrahvi 5 lõiget 10 täiendatakse teise lausega järgmises sõnastuses:

"Suitsetamise piiranguid kohaldatakse ka elektroonilise sigareti kasutamisele.";

11) paragrahv 7 tunnistatakse kehtetuks;

12) paragrahv 8 sõnastatakse järgmiselt:

"§ 8. Kaebuste ja ettepanekute esitamine

Majutuskeskuse tegevuse ja majutuskeskuses osutatud teenuse peale võib taotleja ja kaitse saaja esitada kaebuse või teha ettepaneku majutuskeskuse teenuse osutajale.".

Signe Riisalo
Sotsiaalkaitseminister

Maarjo Mändmaa
Kantsler