ID-kaart


Täna jõustunud aktid

Prindi    I    Salvesta DOC failina    I    Tagasi
🔍
Jälgimisseadmestiku paigaldamise, kasutamise ning andmete töötlemise ja jälgimisseadmestikust avalikkuse teavitamise kord
Alutaguse Vallavalitsus 11.04.2024 määrus number 5; jõustumiskuupäev 20.04.2024

redaktsioon 20.04.2024 [RT IV, 17.04.2024, 8]

Jälgimisseadmestiku paigaldamise, kasutamise ning andmete töötlemise ja jälgimisseadmestikust avalikkuse teavitamise kord

Vastu võetud 11.04.2024 nr 5

Määrus kehtestatakse KOKS § 30 lg 1 p 3 AvTS, KorS § 34 lg 3 § 571 p 2 § 572 lg 1 alusel.

§ 1.   Reguleerimisala

  (1) Määrusega sätestatakse Alutaguse valla vara kaitseks, Alutaguse valla ametiasutustes ja hallatavates asutustes ning Alutaguse Vallavalitsuse poolt riikliku järelevalve teostamiseks ning muude avalike ülesannete täitmiseks jälgimisseadmestiku paigaldamise, kasutamise ja andmete töötlemise alused ja kord ning jälgimisseadmestikest teavitamise kord.

  (2) Määrusega ei reguleerita Alutaguse valla asutuste sündmustel ja avalikel üritustel tehtud salvestiste säilitamist ja kasutamist.

§ 2.   Jälgimisseadmestik

  (1) Jälgimisseadmestik määruse mõistes on tehniliste vahendite süsteem, mis Alutaguse valla haldusterritooriumil avalikku kohta või asutuse välisseinale, siseruumi või sõidukisse statsionaarselt paigaldatud kaamera abil salvestab pildi ning võimaldab pilti töödelda, taasesitada ja/või reaalajas edastada. Heli salvestamine jälgimisseadmestikuga ei ole lubatud.

  (2) Määruses ei käsitleta jälgimisseadmestikuna kaasaskantavaid videokaameraid ega muid tehnilisi seadmeid (videokaamera, mobiiltelefon, fotoaparaat, rinnakaamera vms), millega on võimalik pilti ja heli salvestada, töödelda ja taasesitada.

§ 3.   Jälgimisseadmestiku kasutamise eesmärk ja paigaldamine

  (1) Jälgimisseadmestikku võib kasutada:
  1) Alutaguse valla asutuste valduses oleva Alutaguse vallale kuuluva vara ning asutuses ja asutuse territooriumil viibivate isikute kaitseks, vara säilimist ja isikute turvalisust ohustava olukorra ennetamiseks ning olukorrale reageerimiseks;
  2) avalikku kohta paigaldatud ning avalikuks kasutamiseks mõeldud Alutaguse valla vara säilimist ohustava olukorra ennetamiseks ning olukorrale reageerimiseks ja vara kahjustamisel või vargusel kahju tekitaja või süüteo toimepanija väljaselgitamiseks;
  3) avalikus kohas käitumise üldnõuete täitmise üle riikliku järelevalve teostamiseks;
  4) seadustest tulenevate muude avalike ülesannete täitmisel, kui jälgimisseadmestiku kasutamine on lubatav ning sellega ei kahjustata ülemääraselt isikute õigusi.

  (2) Jälgimisseadmestiku paigaldamisel tuleb lähtuda põhimõttest, et jälgimisseadmestiku kasutamine ei tohi ülemääraselt kahjustada isikute huve ja õigusi.

  (3) Alutaguse valla avalikul territooriumil nõuetele vastava jälgimisseadmestiku paigaldamise ja kasutusele võtmise ning volitatud töötlejaga koostöökokkuleppe otsustab/kinnitab Alutaguse Vallavalitsus (ametiasutusena) või asutuse juht, valdkonna juhi ettepanekul

  (4) Jälgimisseadmestik võetakse kasutusse motiveeritud otsusega, kui:
  1) on koostatud õigustatud huvi analüüs või andmekaitsealane mõjuhinnang;
  2) analüüsi või mõjuhinnangu tulemusel on jõutud järeldusele, et alternatiivsete meetmete kasutamine ei anna ohu ennetamiseks või tõrjumiseks või eesmärgi saavutamiseks paremat tulemust või oleks võrreldes jälgimisseadmestiku kasutuselevõtmisega ebamõistlikult koormav.

§ 4.   Nõuded jälgimisseadmestikule ja selle kasutamisele

  (1) Jälgimisseadmestiku valimisel lähtutakse põhimõttest, et selle abil kogutud andmete puhul on tagatud andmete terviklikkus, käideldavus ning konfidentsiaalsus.

  (2) Asutusel, kes kasutab jälgimisseadmestikku ja töötleb selle abil andmeid, tuleb tagada sellised organisatsioonilised, füüsilised ja infotehnilised turvameetmed, mis kaitsevad jälgimisseadmestiku abil kogutud andmeid tahtmatu või volitamata jälgimise, kopeerimise, muutmise, teisaldamise ja kustutamise eest.

  (3) Jälgimisseadmestik peab olema valitud ning seadistatud selliselt, et igal volitatud kasutajal on süsteemi sisenemiseks oma unikaalne identifitseerimistunnus ning tagantjärele peab olema võimalik kindlaks teha, kes, millal ja milliseid andmeid töötles.

  (4) Jälgimisseadmestiku (videovalve) salvestisi töödeldakse, hoitakse ja varundatakse asutuse sisevõrgus. Avalike pilveteenuste kasutusele võtuks tuleb läbi viia riskihindamine vastavalt Valla infosüsteemi kasutamise korrale.

§ 5.   Jälgimisseadmestiku abil kogutud andmete kasutamine

  (1) Jälgimisseadmestiku abil kogutud andmeid võib kasutada ainult käesoleva määruse § 3 lõikes 1 nimetatud eesmärkide täitmiseks.

  (2) Avalikesse kohtadesse paigaldatud jälgimisseadmestiku kaudu edastatud pilti jälgib reaalajas ja salvestist kasutab, sealhulgas töötleb, edastab ja hävitab, ametiasutus või volitatud töötleja.

  (3) Alutaguse valla asutuste valduses oleva vara ning asutuses viibivate isikute kaitseks või seadusest tulenevatel alustel teatud liiki avalikku ülesannet täitva asutuse pädevusse antud ülesannete täitmiseks kasutusele võetud jälgimisseadmestiku kaudu edastatud pilti jälgib reaalajas ja kasutab salvestist vastava asutuse volitatud töötleja.

  (4) Asutuse juht määrab asutuse tegevust reguleerivate dokumentidega ametniku või töötaja, kellel on ameti- või tööülesannetest lähtuvalt õigus ja kohustus jälgimisseadmestiku kaudu edastatud salvestist kasutada, töödelda, edastada ja hävitada.

  (5) Kolmas isik või asutus võib Alutaguse valla paigaldatud jälgimisseadmestikku kasutada ning selle abil salvestatud andmeid kasutada Eesti Vabariigi ja Euroopa Liidu õigusaktidega sätestatud juhtudel.

§ 6.   Salvestisega tutvumise õigus

  (1) Salvestise andmetega on õigustutvuda salvestisel oleval andmesubjektil. Kui salvestisel on ka teisi andmesubjekte, võib juurdepääsu andmetele võimaldada vaid kõigi andmesubjektide kirjalikul nõusolekul või muutes teised andmesubjektid tuvastamatuks.

  (2) Kolmandatel isikutel ja asutustel on andmesubjekti nõusolekuta õigus salvestisega tutvuda või saada sellest koopia Eesti Vabariigi ja Euroopa Liidu õigusaktidega sätestatud juhtudel.

  (3) Salvestisele juurdepääsuks või salvestise koopia väljastamiseks esitatakse jälgimisseadmestiku kasutajale (andmete töötlejale) kirjalik taotlus, märkides selles õigusliku aluse ja põhjuse andmete taotlemiseks.

  (4) Andmete töötlejal on õigus jätta andmesubjekti, kolmanda isiku ja asutuse taotlus rahuldamata ning salvestisele juurdepääsu mitte lubada, kui:
  1) taotlejale ei ole võimalik näidata või väljastada tema kohta kogutud andmeid nii, et see ei kahjustaks kolmandate isikute huve;
  2) salvestise töötlemine enne väljastamist nõuaks teabevaldajalt ülemääraselt ressursse või takistaks põhiülesannete täitmist;
  3) taotleja või andmete kogumise eesmärk ei vasta õigusaktides sätestatud tingimustele;
  4) salvestise säilitamise tähtaeg on möödunud.

§ 7.   Salvestise säilitamine

  (1) Jälgimisseadmestikuga kogutud andmeid säilitatakse (edaspidi salvestis) 30 kalendripäeva arvates salvestamise päevast.

  (2) Kui salvestise säilitamiseks on jälgimisseadmestiku kasutamise õigust andva eriseadusega määratud lühem või pikem säilitustähtaeg, tuleb salvestist säilitada seadusega määratud tähtaja jooksul.

  (3) Salvestise säilitamistähtaja möödumisel tuleb salvestis kustutada jälgimisseadmestiku tehniliste võimalustega, kas andmete kustutamise funktsiooni või andmete üle salvestamisega.

§ 8.   Jälgimisseadmestikust avalikkuse teavitamise kohustuslikkus

  (1) Avalikku kohta paigaldatud jälgimisseadmestikust ning asutuse valduses ja kasutuses olevast jälgimisseadmestikust teavitamiseks paigaldatakse enne jälgitavale alale sisenemist nähtavale kohale kaamera kasutamisest teavitamise silt.

  (2) Jälgimisseadmestiku kasutamisest informeeriva teabetahvli paigaldamise korral teemaale kasutatakse teabetahvlit, mis vastab õigusaktidega teemärgistele ja liiklusmärkidele kehtestatud nõuetele.

  (3) Avalikesse kohtadesse paigaldatud kaameratest tuleb isikuid teavitada Alutaguse valla veebilehel. Asutuses kasutatavatest jälgimisseadmestikest tuleb teavitada ka asutuse veebilehel.

§ 9.   Määruse nõuete täitmise eest vastutaja

  Määruse nõuetekohase täitmise eest vastutab jälgimisseadmestikku kasutava asutuse juht.

§ 10.   Määruse jõustumine

  Määrus jõustub kolmandal päeval peale Riigi Teatajas avaldamist.

Kairi Hõbemeri
abivallavanem vallavanema ülesannetes

Lehti Targijainen
vallasekretär