ID-kaart


Lihtotsing

Prindi    I    Salvesta DOC failina    I    Tagasi
🔍
Komisjoni rakendusotsus (EL) 2020/674, 15. mai 2020, mis käsitleb kavandatud Euroopa kodanikualgatust "Tingimusteta põhisissetulek kogu ELis" (teatavaks tehtud numbri C(2020) 3190 all)
Euroopa Komisjon 15.05.2020 otsus number 674; jõustumiskuupäev

redaktsioon

20.5.2020   

ET

Euroopa Liidu Teataja

L 158/3


KOMISJONI RAKENDUSOTSUS (EL) 2020/674,

15. mai 2020,

mis käsitleb kavandatud Euroopa kodanikualgatust „Tingimusteta põhisissetulek kogu ELis“

(teatavaks tehtud numbri C(2020) 3190 all)

(Ainult ingliskeelne tekst on autentne)

EUROOPA KOMISJON,

võttes arvesse Euroopa Liidu toimimise lepingut,

võttes arvesse Euroopa Parlamendi ja nõukogu 17. aprilli 2019. aasta määrust (EL) 2019/788 Euroopa kodanikualgatuse kohta, (1) eriti selle artiklit 6,

ning arvestades järgmist:

(1)

Vastuseks komisjoni 19. veebruari 2020. aasta kirjale (2) muutis korraldajate rühm kavandatud Euroopa kodanikualgatust „Tingimusteta põhisissetulek kogu ELis“, mille eesmärk on „kehtestada kogu ELis tingimusteta põhisissetulek, millega tagatakse igale inimesele elatusvahendid ja võimalus osaleda majanduspoliitika osana ühiskonnas. See eesmärk saavutatakse, ületamata seejuures aluslepingutega ELile antud pädevust“. Korraldajad paluvad komisjonil esitada ettepaneku kehtestada kogu liidus tingimusteta põhisissetulek, millega vähendatakse piirkondlikke erinevusi, et tugevdada liidu majanduslikku, sotsiaalset ja territoriaalset ühtekuuluvust, ning nad märgivad, et sellega viiakse ellu Euroopa Ülemkogu, Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoni 2017. aasta ühisavalduses nimetatud eesmärki, mille kohaselt – selleks et võidelda ebavõrdsuse vastu – „toetavad EL ja selle liikmesriigid ka tõhusaid, jätkusuutlikke ja õiglaseid sotsiaalkaitsesüsteeme, et tagada põhisissetulek“.

(2)

Kavandatud Euroopa kodanikualgatuse reguleerimiseset, eesmärke ja tausta käsitlevas lisas on esitatud neli kriteeriumi, mis määratlevad kavandatud „tingimusteta põhisissetulekut“: see peaks olema „universaalne“, „individuaalne“, „tingimusteta“ ja „piisavalt suur“.

(3)

Euroopa Liidu lepinguga tugevdatakse liidu kodakondsust ja täiustatakse liidu demokraatlikku toimimist, nähes selleks muu hulgas ette, et igal kodanikul on õigus osaleda liidu demokraatias Euroopa kodanikualgatuse kaudu.

(4)

Seepärast peaksid kodanikualgatuse kord ja tingimused olema selged, lihtsad ja kasutajasõbralikud ning vastama kodanikualgatuse olemusele, et julgustada kodanike osalust ja muuta liit ligipääsetavamaks.

(5)

Korraldajate rühm viitab mitmete aluslepingute asjakohasteks peetud sätetele, sealhulgas Euroopa Liidu toimimise lepingu artiklile 5, milles on sätestatud, et liikmesriigid koordineerivad oma majanduspoliitikat liidus ning et selleks võtab nõukogu vastu meetmed, eelkõige nimetatud poliitika üldsuunised. See säte annab liidule pädevuse koordineerida majandus- ja sotsiaalvaldkonda, kuid ei kujuta endast õiguslikku alust, mille alusel saaks komisjon teha ettepaneku liidu õigusakti kohta.

(6)

Kuid aluslepingute rakendamiseks saaks võtta vastu liidu õigusakti, mis käsitleb tingimusteta põhisissetulekut kogu ELis kõigi kodanike jaoks, nagu algatuses üles kutsutakse, aluslepingu artikli 121 lõike 2 alusel. See säte annab komisjonile võimaluse soovitada, et nõukogu sõnastaks liikmesriikide ja liidu majanduspoliitika üldsuuniste eelnõu ning esitaks Euroopa Ülemkogule aruande. Euroopa Ülemkogu järelduse alusel võib nõukogu võtta vastu soovituse, milles esitatakse nimetatud üldsuunised.

(7)

Nimetatud põhjustel ei jää ükski kavandatud kodanikualgatuse osa ilmselgelt välja komisjoni volituste ulatusest, mille kohaselt on komisjonil õigus esitada ettepanek liidu õigusakti kohta, millega rakendatakse aluslepinguid vastavalt määruse (EL) 2019/788 artikli 6 lõike 3 punktile c.

(8)

Korraldajate rühm on esitanud asjakohased tõendid selle kohta, et rühm vastab määruse (EL) 2019/788 artikli 5 lõigetes 1 ja 2 sätestatud nõuetele, ning on määranud kontaktisikud vastavalt kõnealuse määruse artikli 5 lõike 3 esimesele lõigule.

(9)

Kavandatud algatus ei ole ilmselgelt ebaõiglane, põhjendamatu ega pahatahtlik ega vastuolus Euroopa Liidu lepingu artiklis 2 sätestatud liidu väärtuste ja Euroopa Liidu põhiõiguste hartas sätestatud õigustega.

(10)

Kavandatud kodanikualgatus „Tingimusteta põhisissetulek kogu ELis“ tuleks seega registreerida,

ON VASTU VÕTNUD KÄESOLEVA OTSUSE:

Artikkel 1

Käesolevaga registreeritakse kavandatud Euroopa kodanikualgatus „Tingimusteta põhisissetulek kogu ELis“.

Artikkel 2

Käesolev otsus on adresseeritud Euroopa kodanikualgatuse „Tingimusteta põhisissetulek kogu ELis“ korraldajate rühmale, keda esindavad kontaktisikutena Klaus SAMBOR ja Ronald BLASCHKE.

Brüssel, 15. mai 2020

Komisjoni nimel

Asepresident

Věra JOUROVÁ


(1)  ELT L 130, 17.5.2019, lk 55.

(2)  C(2020)909 final


Top